Octavia 2 jellemző hibák

Saját és tulajdonostársak tapasztalatai a világból összegyűjtve

A használt Octavia 2 vásárlók az általános tapasztalatokon túl jó, ha tudják, milyen problémák fordulnak elő az autónál. Ezeket gyűjtöttem össze a saját és a világ minden pontján elő tulajdonostársak tapasztalatai alapján.

Fontos tudnivaló a hibák mellett:

Használható gumiméretek: 195/65 R15, 205/55 R16, 225/45 R17, 225/40 R18.

Gyárilag minden magyarországi Octavia 2 meghosszabbított szerviz intervalumra (QG1) van beállítva, tehát 30.000 km vagy 2 év után kell legkésőbb szervizbe vinni, illetve amikor a fedélzeti computer jelez.

 

Előforduló hibák

Oldalablakok csikorgása

A le- és felhúzás közbeni csikorgás sajnos jellemző a típusra. Az üvegvezető sínek kenése tapasztalatok szerint csak egy időre oldja meg a problémát.

 

Szélzaj a hátsó ajtóknál

A hátsó ajtók kisméretű, fix ablaka mellett előfordulhat szélzaj, ez az üveg kiszerelésével, megfelelő újratömítésével orvosolható, esetleg az ajtótömítő kéderek cseréjével (módosított alkatrészre). 2005-ös és 2006-os modellévű autóknál is jelentkezett.

 

Tempomat magától kikapcsol

A korai tempomat kapcsolók hibája, hogy az első indexelés után magától kikapcsol a sebességtartás. A tempomatos indexkar cseréje javítja meg a hibát.

 

Beázó biztosíték doboz (csak 2004-ben)

A 2004-es gyártású autók motortéri biztosíték doboza beázhat, amennyiben a fedelén nincs esernyő szimbólum (ha van, akkor nem kell aggódni, mert ez jelzi, hogy már módosított fedél van a dobozon).

 

Műszerfali dobozfedél és a kilincs lepattogzó krómozása

A 2005. körül gyártott autókon (Ambiente és Elegance felszereltségnél) a műszerfal tetején lévő, fedeles tárolódoboz fedelén lévő krómozott díszcsíkról lepattogzik a krómozás. A kilincsekről is hajlamos megindulni. Ezeket garanciában cserélték.
Classic kivitelnél a doboznak nincs fedele, a kilincsek pedig nem krómozott hatásúak.

 

Lehámló ajtóbehúzó gumibevonat

A vezető oldali ajtóbehúzóról (az ablakemelő kapcsolóknál) elkezd hámlani a gumírozott bevonat. Régi betegség, évek óta látható VW-ken és Skodákon, de Ford-on is előfordul.

 

Berogyó ajtókárpit

Az első ajtókárpitok teteje benyomódik és deformálódik, ha sokat könyökölnek rajta. VW probléma, Passat-ok és Audi-k is tudják ezt.

 

Csikorgó kormánymű (2005-ig)

Az első szériáknál, 2005-ig volt egy kormánymű probléma, a kormány tekerése közben csikorgó hang hallható. Szerviz bulletin is jelent meg erről, a Golf 5 is érintett.

 

2.0 TDI gyári hibás kettős tömegű lendkereke

A 2004-2005-ös 2.0 PD TDI motoros autók kettős tömegű lendkereke volt gyárilag hibás az egyik beszállító miatt. Mostanra ezek a lendkerekek feltehetőleg már tönkrementek és cserélve lettek.

 

Pontatlan csomagtér fedél zárbeállítás

2005-ben egy szérián a csomagtér fedél zárjának beállítását kellett korrigálni a zárszerkezet 1-2 mm-rel történő lentebb szerelésével.

 

Tolatóradar szenzorok

A tolatóradar szenzorok 2005-ös autóknál gyorsan elhullanak, saját autómon már 2 db-ot kellett cserélni.

Az első szenzorok működését a helytelenül felszerelt rendszámtábla tartó keret megzavarhatja! (Forrás: www.octavia-vrs.com)

 

Megszoruló kis hűtőventilátor

Az 1.6-os (BGU) motor kisebbik hűtőventilátora hajlamos megállni vagy el sem indulni a szénkefék megszorulása miatt. Ennek oka, hogy a por akadály nélkül jut be a motorhoz, mivel az a menetszél irányából pont nyitott házban van. A hibát nehéz észlelni, mivel a betárolódott hibajelzést csak szerviz eszközzel lehet kiolvasni és a kisebbik ventilátor hibája esetén a nagy tud kompenzálni azáltal, hogy teljes fordulatszámra kapcsol.
Ellenőrizni viszont könnyű. Be kell indítani a motort, majd bekapcsolni a klímát. Mindkét ventilátornak azonnal be kell kapcsolnia, még hideg motornál is, de csak közepes sebességgel forognak. Aki ismeri az autója hangjait, annak feltűnő lehet, hogy nagyon hangos ventilátor zaj jön a motortér felől. A nagy ventilátor ugyanis szokatlanul zajos, amennyiben maximális sebességen működik, hogy pótolja a kicsi hűtőteljesítményét is.

A BSE és BSF motorkódú 1.6-osok (2006-os modellévtől) már csak egy ventilátorral vannak szerelve, bár egyéb motoroknál (dízel és a legújabb 1.4 TSI-n is) továbbra is két ventilátor van.
A gyári ventilátor (1K0 959 455 DG) ára több, mint 60.000 Ft!

 

Megváltozott hátsó futómű beállítás MY 2006-tól

A sorozatos vevői panaszok miatt megváltoztatták a hátsó futómű kerékdőlési paraméterét, mert a hátsó gumik gyorsan és rendellenesen koptak meg és nagyon zajossá váltak.

Régi érték: -1°45' ą 30'
Új érték: -1°20' ą 30'

Ez a Standard, Sport és emelt felfüggesztésre egyaránt érvényes. (Forrás: www.octavia-vrs.com)

 

Légtömegmérő problémák

Ha az 1.9 77 kW (105 LE) és 2.0 103 kW (140 LE) motoroknál légtömegmérő probléma fordul elő, ki kell cserélni a levegőszűrőt az új típusúra és egy vízcső módosítást is be kell építeni. (Forrás: www.octavia-vrs.com)

 

Recsegő műszerfal - párátlanító levegőnyílások

A páramentesítő levegőbefúvó nyílás egy díszítő fém hálóból és egy műanyag rácsozatból áll. A két anyag eltérő hőtágulási tulajdonsága miatt a belső tér hőmérséklet változásai mozgást idéznek elő a rácsozatban. A két rész súrlódása hangos nyikorgást produkál. A két oldalon ki kell cserélni a rácsokat a módosított alkatrészekre: 1Z0 819 695 A 47H - bal oldal, 1Z0 819 696 A 47H - jobb oldal. (Forrás: www.octavia-vrs.com)

 

Climatronic kattogás

Kattogó hang hallható a szellőzőrendszerből amikor az szabályoz. A levegő útját állító motorok computeres alaphelyzetbe állításával megoldható (diagnosztikai eszköz kell hozzá). (Forrás: www.octavia-vrs.com)

 

Nyikorgó, susogó hang az ajtók felől

Nyikorgó, susogó, motoszkáló hangok jönnek menet közben és az ember idegeire mennek. A hiba megoldása az ajtótömítések cseréje a módosított darabra. Magyar márkaszervizben nem tudnak ilyen módosított tömítésről, pedig léteznie kell. (Forrás: www.octavia-vrs.com)

Saját tapasztalat: az ajtótömítő gumik kenése megszünteti a problémát. Egy időre. Próbáltam glicerinnel, gumiápoló szerrel, de csak az Einszett gumiápoló stift oldotta meg tartósan a problémát. Már több, mint fél éve, hogy csendben vannak a tömítések. Ne felejtsd el az ajtókra szerelt gumiütközőket is bekenni, mert a fém karosszériához dörzsölődnek menet közben és motoszkáló hangot adnak ki!

 

Nyelestengely vibráció - 1.9 77 kW (105 LE) PD-TDI motor 0A4-es váltóval

Ennél a problémánál zaj (rezgés) tapasztalható kb. 1900-as fordulatszámnál, de különösen kb. 2900-as fordulatnál. Megoldás: a nyelestengely cseréje egy módosított darabra, amely zajcsillapítóval van ellátva. (Forrás: www.octavia-vrs.com)

 

Beázó fényszórók

Ha a fényszórók lámpatestjén van egy harmadik szellőzőnyílás a hűtő felőli oldalon, ki kell cserélni a lámpatestet. Későbbi modelleknél, amennyiben beázás tapasztalható, nyomáspróbázni kell és szükség esetén cserélni. (Forrás: www.octavia-vrs.com)

 

Hátsó helyzetjelző - nem világító izzók

Főként MY2007-től tapasztalható.
A "C" formájú hátsó helyzetjelző fény valamelyik izzója nem világít a 4-ből (leginkább az alsó sarokban lévőkre jellemző, szinte sosem azokra, melyeket féklámpának vagy hátsó ködzáró fénynek is használ az autó). A műszerfalon nem jelez a sárga figyelmeztető lámpa.
Érintkezési hibának tűnik a csatlakozónál vagy az izzó foglalatánál, esetleg az izzóban.

 

1.4 TSI motor - zakatoló hang hidegindítás után 2-3 mp.-ig

Időszakosan jelentkezik, leginkább hidegindítás után, de néha meleg motornál is.
A vezérműlánc nyúlása okozza. Garanciában kellene cserélni.

©2008-2018 Sz. Zsolt
Frissítve: 2013.02.04.
Állapot